Overlegscheiding

 
Bij een overlegscheiding, ook wel Collaborative Divorce genoemd, maak je buiten de rechtbank om afspraken met elkaar. Hierdoor kan je in goed overleg tot maatwerk oplossingen komen. Je voorkomt langslepende procedures en regelt zowel de juridische, financiële als ook de emotionele kant van de echtscheiding in één keer.

Bij een overlegscheiding hebben beide ex-partners een eigen advocaat die de belangen van hun cliënt behartigt. Een coach/psycholoog begeleidt de gesprekken en let erop dat deze op een fatsoenlijke manier gevoerd blijven worden. Het team bestaat verder uit een financieel expert en -indien nodig- een kindspecialist.

Maatwerk oplossingen

Dat maakt een overlegscheiding bijzonder geschikt in situaties waarin mensen onzeker zijn over hun positie of wanneer er een verschil in (financiële) kennis is. Ook voor ouders die geen vechtscheiding willen, ondernemers, expats of partners die nauw verbonden zijn door zakelijke of financiële belangen biedt een overlegscheiding meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de afkoop van partneralimentatie. Bij een gerechtelijke procedure is dit over het algemeen niet mogelijk.
Wederzijds respect, transparantie en een constructieve opstelling zijn voorwaarden voor het slagen van een overlegscheiding. Alle afspraken worden in een echtscheidingsconvenant vastgelegd, eventueel aangevuld met een ouderschapsplan. De echtscheidingsprocedure verloopt verder schriftelijk. Dat kan relatief snel.

Verschil met mediation

Bij mediation hebben beide ex-partners dezelfde onafhankelijke bemiddelaar waarmee ze eruit proberen te komen. Deze onafhankelijke rol maakt dat de mediator zich altijd onpartijdig op zal stellen. Bij een overlegscheiding hebben beide ex-partners ieder een eigen advocaat die juist wél de belangen van zijn/haar cliënt behartigt en van extra advies kan voorzien.
Daarnaast bestaat het team van een overlegscheiding naast de advocaten en coach/psycholoog ook uit een financieel expert en een kindspecialist. Deze professionals maken doorgaans geen onderdeel uit van een mediation-traject.
Bij een overlegscheiding krijgt u dus de beste begeleiding op alle vlakken om uw echtscheiding in relatief korte tijd, in goed overleg te regelen en tot duurzame afspraken te komen.
 
 

Wat Tuls Advocatuur en Mediation voor u kan doen


Bent u geïnteresseerd in een overlegscheiding? Dan zijn dit de volgende stappen:

1 - Neem contact op met Tuls Advocatuur en Mediation voor een kennismakingsgesprek.
2 - Ik bekijk of een overlegscheiding past bij uw situatie. Is dat het geval, dan kan ik suggesties doen voor andere collaborative divorce-advocaten met wie ik eerder prettige overlegscheidingen heb begeleid.
3 - Samen met de andere advocaat maak ik afspraken over de procedure. We stellen een multidisciplinair team samen van professionals en gaan met elkaar om de tafel.

In bijgaande brochure van de Vereniging van Collaborative Professionals vindt u alvast meer informatie over de overlegscheiding. Ik schreef ook een uitgebreide blog waarin ik de vijf meest gestelde vragen over de overlegscheiding beantwoordde.
 
Schermafbeelding 2022-04-11 om 14.56.14