Wettelijke indexering alimentatie 2018

Wettelijke indexering alimentatie 2018

Jaarlijks wordt door de Minister van Veiligheid en Justitie vastgesteld met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd. Dit wordt ook wel het wettelijke indexeringspercentage genoemd. Het wettelijke indexeringspercentage voor 2018 is vastgesteld op 1,5%.

Moet de indexering altijd worden betaald?

Ja. De wettelijke indexering is alleen uitgezonderd indien de uitsluiting van de indexering nadrukkelijk door partijen in een overeenkomst (zoals een convenant of ouderschapsplan) is opgenomen. Het wettelijke indexeringspercentage geldt zowel voor de alimentatie die door de rechter is vastgesteld als voor de alimentatie die in onderling overleg door partijen in een overeenkomst is opgenomen. Daarnaast geldt de verhoging van de alimentatie zowel voor kinder- als voor partneralimentatie. De verplichting tot indexering van de alimentatie geldt ook als het inkomen van de alimentatiebetaler niet is gestegen. Wel kan het zijn dat u, mede door de indexering van de alimentatie, niet meer in staat bent om de alimentatie te betalen. Op dat moment kan er voor u gekeken worden of verlaging van de alimentatie tot de mogelijkheden behoort.

Gaat indexering van de alimentatie automatisch?

Nee, u dient de verhoging van de alimentatie zelf te berekenen en uit te voeren. U kunt dit doen met behulp van de rekentool op de website van het LBIO (https://www.lbio.nl/indexering-alimentatie/). Als u de afgelopen jaren vergeten bent de alimentatie te indexeren, moet u dat alsnog doen. De alimentatieontvanger kan de achterstand die door het niet uitvoeren van de indexering is ontstaan, voor een periode van vijf jaar terugvorderen. Het is daarom aan te raden de wettelijke indexering jaarlijks toe te passen om te voorkomen dat u achteraf voor een vervelende verassing komt te staan.

Is wijziging van de alimentatie mogelijk?

Wijziging van de alimentatie is mogelijk indien er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden. Relevante wijzigingen van omstandigheden zijn bijvoorbeeld een inkomensdaling vanwege arbeidsongeschiktheid, verandering in de zorg- en contactregeling met uw kind(eren), samenwoning of trouwen van de alimentatiegerechtigde of geboorte van kinderen uit een nieuwe relatie. Heeft u vragen over de indexering van de alimentatie of mogelijkheden tot wijziging van de alimentatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op (0182-768081 of m.tuls@tulsadvocatuur.nl).