Scheiden: hoe vertellen we het de kinderen?

Het moment waarop kinderen te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden, vergeten ze vaak hun hele leven niet meer. Het is daarom van belang dat u de aankondiging van de scheiding zorgvuldig voorbereidt. Ik geef u graag enkele tips om het gesprek met de kinderen goed te laten verlopen.
 
1. Voer het gesprek met de kinderen altijd gezamenlijk en als gelijkwaardige ouders.

2. Wacht niet te lang met het informeren van uw kinderen. Ze hebben vaak al lang door dat er iets speelt. Stelt u het gesprek met uw kinderen telkens uit, dan gaan ze hun eigen verklaringen bedenken en zoeken ze de oorzaak van de situatie wellicht bij zichzelf.

3. Kies een rustig en geschikt moment voor het gesprek. Doe dit bijvoorbeeld niet in een drukke (toets)week maar liever aan het begin van het weekend. Zo hebben kinderen de tijd om de boodschap te laten bezinken.

4. Neem als ouders samen de verantwoordelijkheid voor de scheiding en geef elkaar niet de schuld. Ook al voelt het voor u misschien anders, dit mag niet het probleem van uw kinderen worden.

5. Vertel de kinderen dat zij niet tussen hun ouders hoeven te kiezen. Laat de kinderen weten dat jullie altijd van hen blijven houden en dat jullie samen voor hen blijven zorgen.

Een scheiding brengt een hoop onrust met zich mee. Probeer daarom zoveel mogelijk duidelijkheid te creëren. Wat verandert er per direct (denk aan slaapkamers of aanwezigheid) en wat gaat er op termijn gebeuren (een eventuele verhuizing of omgangsregeling).
 
 

Ik help u graag bij het opstellen van een gedegen ouderschapsplan dat aan alle wettelijke vereisten voldoet. Bij voorkeur luister ik óók naar de specifieke wensen van uw kind(eren). Dit is mogelijk in een mediation-traject.