No stress! Als gescheiden ouder op vakantie met je kind

 
De vakantietijd breekt weer aan. Voor de meeste ouders betekent dat een heerlijke vakantie met hun kind(eren) in het buitenland. De koffers zijn gepakt, de paspoorten liggen klaar en jullie zijn op weg naar het vliegveld. Iedereen is ingecheckt, de bagage afgegeven, de vakantie kan nu dan écht beginnen. Totdat je oog in oog staat met de Koninklijke Marechaussee die vraagt of je toestemming hebt van de andere ouder om alleen met je kind(eren) naar het buitenland te reizen. De schrik slaat je om het hart…
 
 

Wil je zorgen dat je ontspannen op reis kunt? Zorg dan voor een goede voorbereiding.

Als je als ouder alleen wilt reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders (of bij de andere ouder alleen), dan heb je de toestemming van de andere ouder nodig. Hiervoor bestaat een speciaal toestemmingsformulier dat je per kind moet invullen en laten ondertekenen door de ouder met gezag die niet met de kinderen meereist. Het formulier is te vinden op de website van De Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl).

Het toestemmingsformulier is niet verplicht maar wordt door de Koninklijke Marechaussee wel geadviseerd. Het formulier zorgt voor een snellere grenscontrole.
 
 

Wat te doen als de andere ouder met gezag geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen?

In dat geval is het verstandig tijdig advies in te winnen bij een familierecht advocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.