Ik wil scheiden. Wat moet ik doen?

 

Als je de beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, komt er veel op je af. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Dit stappenplan helpt je om inzicht te krijgen in het scheidingsproces. Neem de tijd voor het doorlopen van alle stappen zodat de scheiding zorgvuldig tot stand komt.
 
 

1. Vertel het aan je partner

De eerste stap is misschien ook wel de moeilijkste stap. Vertel aan je partner dat je wilt scheiden. Doe dit op een persoonlijk manier en wees duidelijk. Leg ook uit waarom je wilt scheiden en geef je partner voldoende tijd om dit te verwerken.


2. Zoek specialistische hulp

Om te kunnen scheiden, heb je hulp nodig van een advocaat of scheidingsmediator. Maak een afspraak voor een eerste kosteloos gesprek. Het is niet noodzakelijk om allebei een eigen advocaat in te schakelen. Je kunt ook proberen je scheiding in overleg te regelen met hulp van een gezamenlijke advocaat-mediator. Dit is sneller en goedkoper.


3. Verzamel informatie

Maak een overzicht van alle bezittingen, schulden en inkomensgegevens van jou en je partner en verzamel de bewijsstukken hiervan. Denk bijvoorbeeld aan de eigendomsakte van de woning, de hypotheekakte, recente bankafschriften, de jaaropgave, 3 recente salarisspecificaties of jaarstukken van de onderneming (als je een eigen bedrijf hebt).


4. Ouderschapsplan

Heb je kinderen? Dan is het wettelijk verplicht om afspraken over de kinderen te maken en deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. In dit plan staat bijvoorbeeld op welke manier jullie de zorg- en opvoedingstaken na de scheiding verdelen en de kinderalimentatie. Een advocaat of mediator kan je helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan.


5. Het vervolg

Een advocaat/scheidingsmediator kan je door het scheidingsproces heen loodsen. Hoe meer afspraken je zelf met je partner kunt maken, hoe sneller de procedure verloopt. Lukt het niet om over alle zaken overeenstemming te bereiken, dan hakt uiteindelijk de rechter de knoop door.
 
 

Wil je meer weten over het scheidingsproces? Neem gerust contact met mij op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Ik bespreek graag de mogelijkheden met je.